Asperger…what’s in a name?

Het is een spannende tijd. Ik wist al maanden geleden dat het ging gebeuren, maar morgen is het dan zo ver: ik ga voor een nieuwe diagnose. Of liever, een hernieuwde diagnose met mogelijk wat uitbreiding. Ik blijf tegen wat problemen aanlopen die niet helemaal kunnen worden verklaard door mijn diagnose ‘Asperger’. Dus ga ik morgen bij het GGZe Centrum voor Autisme opnieuw de diagnosemolen in. sheldon change

Waarom is dat spannend? Nou, ik weet veel dingen niet. Het belangrijkste dat ik niet weet, is of ik dadelijk een diagnose krijg volgens DSM IV or DSM 5. In de DSM IV* werd de volgende indeling gehanteerd: Klassiek autisme, Syndroom van Asperger, PDD-NOS. En daar had ik dan Asperger. Maar nu kan het zijn dat er volgens DSM 5 wordt gediagnosticeerd, en dan zou ik gewoon Autismespectrumstoornis hebben (ASS) zonder differentiatie.

Het is spannend omdat mijn vorige diagnose veel minder diepgaand was vastgesteld. Nu is het extreem grondig: twee intakes, een testdag en een heteroanamnese met mijn zusje (een ‘naastengesprek’, in lekentermen), en dan op 11 maart de uitslag. Mogelijk komt er iets heel anders uit…en ben ik gewoon knettergek in plaats van autistisch, je weet het niet! Maar dit laatste lijkt me onwaarschijnlijk, als ik zie hoe ik me vooral tussen andere autisten op mijn gemak voel, denk ik niet dat ik ineens niet autistisch blijk te zijn.

Ook is het spannend omdat er een diagnose bij zou kunnen komen. Mijn dwangmatigheid op sommige vlakken vertoont tekenen van een persoonlijkheidsstoornis (OCPS), maar het is moeilijk om dat uit te zoeken, omdat ik ook autistisch ben. En persoonlijkheidsstoornissen zijn nou eenmaal een stuk minder aantrekkelijk dan autisme…althans voor de buitenwereld. Mij maakt het geen zak uit, ik wil hulp bij mijn shit, al moet ik daarvoor op bedevaart naar Schubbekutterveen dan zou ik het nog doen. Sterker nog, dat héb ik al ooit gedaan, maar dan naar Molendonk! Maar dat even terzijde.

Nous2Ter afsluiting: net was er op Twitter nog een interessant gesprek: waarom deel je al dit soort persoonlijke dingen op Social Media? Ik wil graag gelezen worden, begrepen worden, gehoord worden. Ik wil geen sterkte, ik wil geen medelijden, ik wil, zoals ik al zei op Twitter, gewoon ‘dagboeken’, mijn belevenissen opschrijven en delen. Voor sommigen is dat té openhartig, maar die moeten dan maar gewoon niet meelezen. Ik weet dat ik een soort risico loop. Ik ben niet alleen Anouschka, ik ben ook nog ondernemer en zelfstandige, en ik moet mijn inkomen verdienen. Veel mensen hebben een mening over mensen met een stoornis, maar ja, ik vind het delen toch belangrijker dan die paar mensen die dan niet met me zouden willen samenwerken. Dus ga ik in de komende weken mijn traject gewoon hier documenteren op mijn blog, en dat blog deel ik dan op mijn social media. Dan mag iedereen zelf weten of hij/zij meeleest of niet.

*(ja, die schrijf je nog met Romeinse cijferaanduidingen, bij 5 mag het met een nummertje)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

13 Responses to Asperger…what’s in a name?

 1. jellesblog says:

  Top geschreven! Respect dat je het traject in gaat maar ik snap ook heel goed je drang om te willen weten “hoe het beestje heet”. En je hebt me een lach bezorgd met je Schubbekutterveen 😂. Het is zo herkenbaar, alleen voor mij dan op lichamelijk gebied, het maakt mij al niet meer uit wat ze vinden als et maar een verklaring komt. Heel veel succes & sterkte, zal heftig worden maar jij kan dat, je bent sterk en ik ga je blogs zeker met oprechte interesse volgen 😘

 2. Ooit heb ik een blog geschreven met de titel “Ik ben niet mijn ziekte”; voor mij is dat de leidraad in alles wat ik deel of communiceer. Zodra het gaat lijken alsof één facet van mij beeldbepalend is… dan klopt er iets niet. Dus ik deel alles. En soms niet(s). 🙂

 3. jeffreyhoogeboom says:

  Ach wat maakt het uit welke diagnose je krijgt. Veel dingen waar je problemen mee ervaart zijn vaak het best op te lossen door jezelf. Ik heb meerdere keren getwijfeld over mijn diagnose maar ik kom er achter dat het altijd weer ik zelf ben die mij het beste kent en weet wat ik nu en straks nodig heb.
  Succes met de GGZE

  • nouske1971 says:

   Ja, het gaat erom dat ik de juiste hulp wil krijgen, en dat kan alleen met een goede diagnose. Maar ik ben wel de kapitein van dit schip, zoals jij zegt, ik ben degene die mij het beste kent, dus ik wil wel graag de regie over die hulp. Bedankt…ik ben benieuwd hoe het gaat lopen.

 4. Astrid says:

  Spannend inderdaad. Ik zou ook wel eens echt goed onderzocht willen worden maar aan de andere kant ook weer niet omdat men constant twijfelt of ik wel autisme heb of het niet “gewoon” bij het feit dat ik blind ben hoort. Dat zijn overigens bijna alitjd mensen die geen ervaring hebben met blinden die dat zeggen. Ik wist niet dat DSM-5 inmiddels in Nederland gebruikt wordt. Ik snap trouwens je opmerking over een mogelijke persoonlijkheidsstoornis wel. Toch kan de behandeing van ASS en een PS heel erg verschillen. Zo heb ik de diagnose borderline en daarbij wordt aangeraden de patiënt vooral zelf zijn problemen te laten oplossen (mag je bv. zoveel dagen niet op therapie komen als je destructief gedrag hebt vertoond). In mijn geval betekent dat dat als ik in een bui wegloop, ik zelf maar weer de weg terug moet vinden (wat niet lukt door een combi van blindheid en autisme en waardoor ik veel verder in paniek raak). Ook wil mijn begeleiding mij niet herinneren aan persoonlijke verzorging, want “je bent een volwassen vrouw en moet zelf de verantwoordelijkheid nemen”. In dit opzicht is een PS dus niet alleen minder chique dan ASS.

  • nouske1971 says:

   Ja, de behandeling van ASS en BPS is echt heel anders. Een vriendin van me heeft BPS en heeft daar heel veel behandeling voor gekregen, en dat was zwaar, heel zwaar. Maar dat hielp haar wel heel goed. Ik ben niet echt bang dat ik geen autisme zou hebben….mijn moeder zei dat ik meteen na de geboorte al anders was, maar ik ben wel benieuwd en vind het spannend of er dan daarnaast ook OCPS zou kunnen spelen, en hoe ze dat dan denken te gaan behandelen. Bedankt voor je reactie.

 5. Jolande says:

  Wat bijzonder om mee te mogen wandelen op je pad door je levendige manier van schrijven. Ik kwam je toevallig ‘tegen’ op facebook, zo gaat dat met social media. Ik zag je gezicht en herkende je van ww. Die herkenning was positief, omdat ik je daar als je heb ervaren als een warme vrouw die me regelmatig stimuleerde en motiveerde. Toen al profileerde je jezelf met openheid en kwetsbaarheid waardoor je mij raakte en inspireerde.
  Succes met alles wat je op dit moment aan het onderzoeken bent!

  • nouske1971 says:

   Dankjewel voor je reactie, en voor de lieve woorden. Ik mis dat coachen bij de WW nog heel erg, maar ik ben tegenwoordig zelf weer naar de cursus aan het gaan. Ik geloof dat mijn openheid voor begrip kan zorgen, niet alleen voor mij maar ook voor anderen in mijn situatie…dus ik neem iedereen mee op mijn zoektocht.

   • Jolande says:

    Heb destijds de zoektocht van een vriendin van dichtbij mee gemaakt. Ze heeft een boek geschreven: dramaqueen of gewoon autisme? Misschien heb je er wat aan.

 6. nouske1971 says:

  Volgens mij heb ik dat hier ergens in de kast staan! Wat leuk dat jij daarbij was. Ik ben zelf ongeveer halverwege mijn eigen boek (ik moet schrijven tussen mijn werk door, dus het duurt soms wat lang), maar heb wel meegewerkt aan een ander boek over autisme, van Bronja Pradzny, “Vrouwen met Autisme, 13 portretten in beeld en woord”. Dat was ook mooi om aan mee te werken.

  • jolande boon says:

   Hou me op de hoogte van je boek! Ik vind Gunilla Gerland en Dominique Dumortier ook erg mooi om te lezen. Ik zoek doe van Bronja Pradzny eens opzoeken!

 7. Naima Trouk says:

  Dat maakt jou juist zo’n geweldig mooi mens! Vooral jezelf blijven en blijven delen. Succes met het traject bij centrum autisme.
  Warme groet,
  Naima

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s