Brief aan mijn jongere zelf

(onderdeel van een schrijfwedstrijd voor Psychology Magazine in 2015)

Lieve Nous,

Zal ik het vertellen? Ik wik en weeg, en ik twijfel, want het is riskant. Ga je verstandig kunnen omgaan met wat ik je ga vertellen, of niet? Er is niemand die je zo goed kent als ik, maar toch….ik weet het niet, hoor.

Als ik je ga vertellen wat ik op mijn veertigste ontdekte, moet ik er wel zeker van zijn dat je het positief gaat opvatten. Je had het gruwelijk moeilijk, tussen je 12de en je 18de vooral, maar ook daarna. Drie keer koos je een opleiding die je niet afmaakte. Je gaf vaak op, althans zo leek het altijd voor de buitenwereld. Je vader zei dan ook op een gegeven moment “ik trek mijn handen van haar af”, want hij zag niets positiefs meer. Gelukkig deed je moeder dat niet, die stond altijd pal achter je, ook al snapte zij niet altijd wat er speelde. Uiteindelijk lukte het altijd toch wel weer, maar het kostte moeite.

Dus als ik je ga vertellen wat je anders pas op je veertigste zou gaan leren, wil ik wel een belofte: dat je door gaat zetten, dat je sterk blijft en niet te snel gaat opgeven. En dat je op tijd hulp vraagt. Kun je dat beloven? Dan wil ik het je vertellen: de reden waarom het leven gewoon niet zo soepel verloopt als bij anderen, dat alles zoveel energie lijkt te kosten, is dat je autistisch bent. Niet koppig, niet lastig, maar autistisch. Die psycholoog die op je twaalfde zei dat je gewoon strenger moest worden aangepakt, wist gewoon niet waar hij mee bezig was.

Dus: gebruik je autisme als een kracht, niet als excuus. Je kunt alles wat je wilt.

PS: die man genaamd X die je tegen gaat komen: negeren! He’s no good!

Liefs,

Nous (44)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s