Zelfverkenning

Vijf jaar geleden kreeg ik mijn eerste diagnose. Daardoor kreeg ik ook veel zelfinzicht. Twee weken geleden kreeg ik de tweede (die overigens exact hetzelfde was/is als de eerste, maar dat terzijde), maar dit keer kreeg ik er een heel dik rapport bij, van 19 kantjes, en dat is eigenlijk een soort handleiding van mezelf. Hartstikke handig en leerzaam, ik ga op zelfverkenningstocht!

Dit alles leidt nu de afgelopen twee weken voortdurend tot realisaties, en soms tot echte Aha-momentjes. Gisteren had ik er eentje. Ik heb vroeger geschiedenis gestudeerd, nog voordat ik de opleiding Tolk/Vertaler ging doen. Dat werd niks, die studie geschiedenis. Dat vond ik raar, want ik ben echt verslaafd aan geschiedenis, ik zuig alle info op als een spons. En ik heb later, na mijn studie, ook nog volksgeschiedenis gestudeerd, en dat ging wel goed.

Nu ben ik onlangs, in het kader van mijn werk als vertaler, toch weer geschiedenis gaan studeren, een Minor ‘Modern Britain’, over Britse staatsinrichting in de tweede helft van de vorige eeuw. En wéér loop ik te worstelen. En nu heb ik door waarom dat is: ik zie de grote lijnen niet! Ik zie het overzicht niet, waarom een hele politieke stroming een bepaald belang heeft. Ik zie wel de kleine dingen, de details, maar niet het grote geheel, een kennelijk heel autistisch trekje, waarvan ik wel wist dat ik het had, maar waarvan ik niet besefte dat het erg van invloed was op mijn leven. En juist bij geschiedenisstudies is het kunnen overzien van het grote geheel zo belangrijk. Dat gebrek in mijn vaardighedenpakket verklaart ook waarom ik wel volksgeschiedenis kon studeren (dat gaat over de details van alledag), maar geen staatsinrichting. En nu ben ik best opgelucht, want nu ik het snap, kan ik er beter rekening mee houden, en weet ik waar ik beter moet opletten!!

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s