Over Andere Tijden’s autisme-aflevering

Gisteren keek ik Andere Tijden, over ijskastmoeders (koelkastmoeders, het wisselt af, de term). En hoewel ik snap dat nou juist dat begrip (ijskastmoeders waren kille, liefdeloze moeders waardoor kinderen dus autisme kregen) het onderwerp van de docu was, had ik me er meer van voorgesteld. De ondertitel van het programma luidde per slot van rekening “Over onbegrepen autisme”.

Een tijd geleden deed Andere Tijden een oproep ‘in mijn kringen’ omdat ze bezig waren met deze uitzending. Die oproep is echt heel vaak gedeeld in mijn netwerk, dus toen ik de aankondiging van het programma zag, verwachtte ik er heel veel van. De uitzending van gisteren was dan ook een teleurstelling.  Het ging alleen maar over twee gevallen van mensen met een redelijk ernstige vorm van autisme (ze woonden allebei al sinds hun jeugd in een tehuis).

Ik had het mooi gevonden als het breder was geweest. Want de vrouwen van nu, met autismediagnoses, die zijn ook niet probleemloos door hun jeugd gezeild. Zelf moest ik op mijn twaalfde naar de psycholoog en kregen mijn ouders het advies om heel streng te zijn voor mij, want ik was te slim en ik speelde te veel de baas. Ik was lastig en ik moest gewoon kort worden gehouden. (Applaus voor mijn mama die dat advies volledig naast zich heeft neergelegd…) Maar ik ken ook vrouwen die in jeugdinrichtingen hebben gezeten met rare diagnoses, en vrouwen die zwaar ontspoorden en hun leven pas op de rit kregen na hun autismediagnose toen ze eind dertig, begin veertig waren. Dié beelden had ik graag ook gezien.

Dit was weer zo enorm stereotiep: een man die de spoorwegboekjes uit zijn hoofd kent, dat kennen we inmiddels wel. Jammer, gemiste kans…

autistische nous

Aspienouschka, 8 jaar

https://www.anderetijden.nl/aflevering/720/IJskastmoeders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Over Andere Tijden’s autisme-aflevering

  1. Vijfhoek says:

    Dit is EXACT hoe ik het zelf ook heb ervaren, wat een vreselijk gemiste kans. Ik heb telefonisch een interview gegeven aan een van de onderzoekers van het programma, ik heb letterlijk niets terug gevonden wat van waarde kon zijn. Er was totaal geen diepgang, en er werd weer te veel uitgegaan van het schoolvoorbeeld van autisme. Zwaar teleurgesteld inderdaad!

  2. Frans says:

    Dit programma gaf een beeld van wat autisme in de kern ooit was en dat is de duidelijkste vorm. Het heet ook niet voor niks ‘Andere Tijden’. Dat onder dezelfde noemer ‘autisme’ steeds meer randgevallen zijn bijgekomen de laatste 25 jaar maakt de diagnose ook vaag en nog nauwelijks voor uitleg vatbaar vandaag de dag. Ik vind het dus niet raar dat dit verhaal over de achterhaalde term ‘ijskastmoeder’ gebracht is met de oude vorm van wat toen autisme was.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s