Saaie vakanties

De vakantie zit er weer bijna op, kinderen in het zuiden van het land maken zich klaar om weer naar school te gaan. Op social media zie ik overal foto’s van kinderen die zich vermaken op campings, op kinderkampen, in pretparken. Ik hoor van de kinderen van vriendinnen dat ze eerst met hun vader naar die vakantiebestemming zijn geweest, en daarna nog met mama naar een andere, en daarna nog naar een of ander kamp (meestal met een thema, zoals ponykamp, of zeilkamp) zodat moeders en vaders zelf nog even weg kunnen. Zelfs vakanties zijn tegenwoordig volgepakt met gebeurtenissen.

Ik ben blij dat ik nu, in deze moderne tijd, geen kind ben. En al helemaal geen autistisch kind van gescheiden ouders. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik eerst met mijn vader drie weken weg zou moeten, en dan nog eens drie weken van alles zou moeten doen met mijn moeder.

Toen ik klein was, gingen we meestal vier weken kamperen in Frankrijk of Spanje. Wekenlang in de zomerwarmte op het strand, ik meestal met een boekje en vooral zonder activiteiten. Mijn ouders wilden nog wel eens dingen ondernemen, maar vaak maakte ik daarover zoveel stampij dat ze die plannen snel lieten varen. (Hoera voor de auti-meltdowns!) Behalve die ene keer, toen we ergens in de Spaanse bergen ezeltjes moesten gaan rijden. Ik word nog boos als ik daar aan denk. Uren door de bergen rijden (bleghhhh kots), daarna ergens op een stoffige manege op een vieze ezel rijden en daarna verplicht ‘gezellig doen’ met andere kinderen aan de kindertafel in een of ander vaag restaurant waar we dan meestal ook nog konijn ofzo moesten eten, of een of andere andere plaatselijke delicatesse…Hou op schei uit! Gelukkig kwam aan al dat vakantiegedoe een einde (door de scheiding van mijn ouders) en hoefde ik niet langer mee met mijn ouders op ingewikkelde reizen. autistische nous

Mijn ideale vakantie vroeger was zes weken absoluut nietsdoen bij mijn opa en oma. Die wilden hooguit eens per week met de bus naar de broer van opa in een stad ietsje verderop, en meestal ging zelfs dat niet door omdat ik altijd reisziek werd in de bus. Ik zie mezelf nog spelen, op de met een Perzische loper gestoffeerde trap, een ideale locatie om mijn Barbie-camping te situeren (ik deed namelijk net alsof het een camping in de bergen was, met verschillende niveaus…daar was die trap perfect geschikt voor). En hoe opa en oma dan alle mogelijke moeite deden om maar vooral mijn speelplezier niet te verstoren, ook al moesten ze daarvoor halsbrekende toeren op die trap uithalen. Of ik speelde winkeltje met opa: ik kreeg een grote schaal fruit en wisselgeld, en dan was de dekenkist de toonbank. Opa kwam dan een appel en een peer kopen, en dan moest ik uitrekenen hoeveel dat was, en wisselgeld geven (spelletjes met opa hadden altijd een zeer leerzaam element, spelen voor de lol deden we nooit, wij Aspergers).

Er leek aan die vakanties geen eind te komen. Ik las de halve bibliotheek leeg, en niemand die me stoorde, ik hoefde nergens naartoe en ik verveelde me op het eind zo erg dat ik niet kon wachten om weer naar school te gaan. Dat waren mooie jaren, daar denk ik met weemoed aan terug.

F (15) vindt het ook wel prima, dat thuisblijven. Af en toe een tripje naar de familie in Vinkeveen, of een stedentrip met haar moeder, maar vooral thuisblijven vindt ze geweldig. Ze werkt een klein beetje (oppassen), ze mest haar hele kamer uit, ze speelt Sims, ze kijkt filmpjes en komt tot rust. Daar is een vakantie voor, vind ik zelf. Na de vakantie moeten ze hard genoeg aan de slag. Eigenlijk wens ik iedereen een saaie vakantie. Die lijken namelijk ook nog eens extra lang!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Saaie vakanties

  1. 'Nita says:

    Oeh, F past op ja? Goed te weten 😉
    Maar daar ging het niet over he. Wij zijn een midweek naar een camping geweest en verder wat dagjes weg. Maar dan vooral met rustdagen ertussen. Want zowel Nova als ik vinden het super leuk om dingen te doen, maar moeten daarna wel weer steeds even bijkomen van alles. Dus lang leve pyjamadagjes, boeken lezen en Netflix kijken. En voor Nova idd de eerste weken lekker nog naar opa en oma. (Sophie vindt alles nog gezellig, ben benieuwd of die ook op mij lijkt)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s